23 Mart 2017 Perşembe

1 sigara hayattan 12 dakika çalıyor

Memorial Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Metin Özkan “9 Şubat Sigarayı Vazgeçme Günü” öncesinde sigarayı bırakmanın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında veri verdi.

BIRAKIN ÖMRÜNÜZ UZASIN

Sigara içen insanların hemen hemen tamamı sigaranın zararlarının haberdar olsalar da içmeye devam ederler. Bunun nedeni insanları sürekli sigara içmeye zorlayan ve fazla güçlü tiryakilik yapan nikotin adı verilen maddedir. Nikotin, fazla dinç bir psikolojik uyarıcıdır ve eroin, kokain ve alkolden daha zinde tiryakilik yapar. Nikotin beyne ulaştığında bir takım hormonların salgılanmasına neden olarak hoşgörü alma, gevşeme, yatışma ve konsantrasyon artışına niçin olmaktadır. Ancak zamanla bu değişikliklerin devam edebilmesi için ceset daha fazla nikotine gereksinim duyar. Bu Vesile Ile içilen sigaranın miktarı artar. İçilen her sigara insan hayatından 12 dakika çalmaktadır. Sigara içenlerde 15-20 kat daha pozitif kanser görülür. Sigara yalnızca kansere neden olmaz. KOAH denilen hastalığın da yüzde 90’dan artı nedeni sigaradır. Hem sigara içenlerde; yürek krizi geçirme, beyin damar hastalıkları, felç ve üçgenin taban olmayan kenarı kangreni riski daha fazladır. Sigara içen kadınlarda; düşük yapma, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık riski yüksektir. Sigara erkeklerde de kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur.

SİGARA RICASI GELDİĞİNDE YÜRÜYÜŞ YAPIP MÜZİK DİNLEYİN

Birkaç denemeyle bırakamamış edinmek kişinin iradesizliğine yok sigaranın fazla dinç bağımlılık yapıcı özelliğine bağlıdır. Özellikle bıraktıktan sonraki ilk 3 hafta içinde zorlanma yaşanması normaldir. Sigara bırakmaya çalışan birey kendini yargılamadan ve suçlamadan mücadele etmelidir. Sigarayı bıraktıktan daha sonra yaşanabilecek sıkıntılar; asabiyet, rahatsızlık, uyarı dağınıklığı, uykusuzluk, isteksizlik, kabızlık, iştah artışı olarak sıralanabilir. Bu durumlarda yürüyüşe çıkmak, duş olmak, spor gerçekleştirmek, müzik dinlemek, aşırı akarsu ve kahve içmemek, ılık süt içmek ve baş ağrıları için gerekirse sancı kesiciler edinmek genellikle çözüm olabilir. İştah artışı ve kabızlık durumunda bol su içilmesi, meyve ve sebze tüketilmesi, sakız çiğnenmesi öğüt edilir.

ELEKTRONİK SİGARA DA SAĞLIĞA ZARARLI

Sigarayı teslim etmek için atılacak birincil adım, bırakma günü belirlemektir. sonradan ise uzman desteği alınmalı. Bu takviye aileden, doktordan veya etkinliği kanıtlanmış çare yöntemlerinden alınabilir. Nikotin sakızları, nikotin bantları gibi “nikotin yedek tedavileri” veya nikotinin etkilerine benzer etkileri olan ilaçlar kullanılarak bu bağımlılıktan kurtulmak mümkün olabiliyıor. Doktor kontrolünde kullanılan bu yöntemler tüm dünyada başarıyla uygulanmaktadır. Sigara vazgeçme konusu maalesef çok artı suiistimal edilebilmektedir. Etkinliği kanıtlanmamış fakat eczanelerde kontrolsüz bir şekilde satışı yapılan bir takım maddeler ve bazı yöntemler ciddi sağlık durumu sorunlarına neden olabilir. Bunlara son zamanlarda kullanımı artan bir şekilde yaygınlaşan elektronik sigaralar da dahildir. Elektronik sigaraların içinde de sigara da olduğu gibi kanserojen maddeler bulunmaktadır. Bu ürünlerin sigarayı bıraktırmadığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.”

1 sigara hayattan 12 dakika çalıyor

1 sigara

SİGARAYI BIRAKMANIN YARARLARI NELERDİR?

•  Nabız, tansiyon ve cisim ısısı 20. dakikada normale döner.

•  Kandaki karbonmonoksit gazı 24. saatte tez azalır.

•  Sigarayı bıraktıktan sonraki 2 hafta ila 3aylık süreçte; efor kapasitesi artar, öksürük ve balgam azalır, solunum rahatlar, koku ve tat alma duyuları iyileşir, bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar, diş ve parmaklardaki sarı lekeler kaybolur.

•  1. yılda yürek krizi geçirme riski yüzde 50 azalır, beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı (Burger) riski yüzde 30-50 azalır, KOAH gibi solunum yetmezliğine yol açabilen akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir veya varsa ilerlemesi durur.

•  5. yılda ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanseri riski sözde yarıya azalır.

•  10. yılda felç olma riski 5-10 yıl içinde hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner, akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek yemek borusu, idrar torbası, böbrek, pankreas kanseri riski azalmaya devam eder.

•  15. yılda kalp koroner damar hastalığı ve yürek krizi riski hiç sigara içmeyenlerle benzer olur. Bunların yanı sıra sigarayı teslim etmek çevrenizdeki insanların yaşamına da olumlu yönde yansır. Özellikle çocuklarda dingin maruziyet sebebiyle görülen bronşit, kulak iltihaplanması ve astım riski azalır.

Kaynak: Kadın Güzellik Sırları, Güzellik Sırları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder