23 Mart 2017 Perşembe

Gebelik dönemi obezitesine dikkat!..

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, her üç kişiden birinin obez olduğu ülkemizde obezite bilhassa hamilelik döneminde de önemsenmemekte ve ihmalkârlık edilmekte.

Yeni Asır’da bulunan habere kadar kadınların üreme çağında en sık rastlanan bu afiyet problemi farklı alanlara yönlendirilmiş tehlikeleri de beraberinde getiriyor. “Gebelikte kilo fazlası ne kadar çoksa komplikasyon riski öyle fazladır” diyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, hamilelik dönemi obezitesinin sekiz tehlikesine dikkati çekti…

-Düşük: Normalde 12 haftadan önce düşük olma riski yüzde 20 iken obez gebeler için bu oran yüzde 25’tir.

-Gestasyonel Diabet: Aşırı şişman bir gebe normal ağırlıktakilerine göre 3 kat artı gestasyonel diabet riski taşır.

-Yüksek kan basıncı ve preeklampsi: Fazla kilolar bu problemleri 2 kat sıklıkta yaşamanıza niçin olacaktır.

-Tüm gebeler tromboz riski taşır. Ancak kilo fazlası arttıkça varis ve pıhtı oluşumu riski yükselir.
-Bebeğin omzunun takılması ve baskı doğum daha sık olur.

-Kan kaybı çok daha pozitif olur.

-Kilolu bebek doğurma olasılığı artar.

-Obez gebelerde 37. gebelik haftasından önce doğum olasılığı artmıştır. Keza ölü doğum ve anomalili doğum riski de artar.

KONTROL ALTINDA TUTMAYA ÇALIŞIN

Aşırı kilolu ve gebe kalmayı düşünüyorsanız, en iyi yol gebelik öncesi kiloları vermektir. Sağlıklı kiloya varmak hem gebe kalmanızı kolaylaştırır hem de bebeğinizi kısa ve uzun dönem risklerden korur.

Eğer fazla kiloyla gebe kaldıysanız bundan böyle endişelenmeyi bırakıp, iyi bir bakım ve peşine düşüp takip altına girmelisiniz.

Öncelikle gebeyken kilo vermeye çalışmayın. Gebelikte kilo belirlemek, mümkün riskleri çok değiştirmez. bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenip, maddesel aktiviteyi de devam ettirmeniz gerekir. Yürüyüş ve yüzme tüp gebeler için yerinde sporlardır. Haftada 3 defa ve 30 dakika yapmak dürüst olur.

Keza hamilelik diabeti açısından mutlaka kontrolden geçmeniz gerekir.

Kilolu gebelerde doğumun komplikasyonlu ve müdahaleli geçme olasılığı yüksektir.böylece doğumun bütün teşekküllü bir hastanede olması daha da yük taşır.

MUTLAKA BAKILMALI

FETAL AYKIRILIK RİSKİ

Bebekte rastlanabilecek öyle çok kuraldişilik (hidrosefali, spina bifida, uzuv eksikliği vb) obez gebelerde daha sıktır. bu nedenle ABD de gövde kitle indeksi 30’un üstünde olan gebelerin, rutin ultrasonografiden farklı olarak daha detaylı bir ultrasonografik incelemeye tabi tutulmaları önerilmektedir.

ERKEN GLIKOZ TESTİ

Obez gebelerin birçok hamile kalmadan önce teşhis konmamış şeker hastasıdır. bu nedenle şeker yükleme testi birincil kontrolde yapılmalıdır. Bunun için adi zamanını ummak, bebeğin gelişimi açısından tehlikeli olacaktır.

UYKU APNESİ SORGULAMASI

Ilk Kez bu gebelere obezitenin muhtemel olumsuz etkilerinden dile getirmek gerekmektedir.

Kaynak: Kadın Güzellik Sırları, Güzellik Sırları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder