23 Mart 2017 Perşembe

Kinoa zayıflatır mı? Nasıl kullanılır?

Güney Amerikadaki And Dağlarında yetişen ve tarihi İnkalara dayanan kinoa görüntüsü tahıla aynı fakat tahıl değildir. Kinoa pancar ve ıspanak tarzı bitkilere daha yakındır. Güney Amerika halkları tarafından uzun zamandır kullanılan kinoa besin değerinin keşfedilmesi ile birlikte popüler bir gıda olmuştur ve insanlarda kinoa nedir sorusunu uyandırmıştır.

Kinoa Nasa tarafından astronotların gıda ihtiyacının giderilmesi için kullanılmıştır. 2013 yılı Birleşmiş Milletler (BM) göre kinoa yılı duyuru edilmiştir.

Kinoa nedir?

Her ne kadar görüntüsü tahıllara benzese de kinoa otsu bir bitkidir ve ıspanakgiller familyasındandır. Besleyici ve etli yaprakları olan kinoanın açan çiçekleri zengin beslenme kaynağı olan tohumlara dönüşür. Kinoanın yenilen kısmı bu minik tohumlardır.

 

Kinoa nedir, nasıl kullanılır ve neden önemlidir?

Buğday ve pirinç dünya nüfusunu besleyen 2 esas tahıl türüdür. Vücudun esas protein ihtiyacını karşılayan besinler buğday ve pirinçtir. Pirinç üretimi için epeyce fazla suya gereklilik duyulur. Dünya genelindeki su kaynaklarının azalmasıyla ve küresel ısınmayla birlikte pirinç ve buğday üretimi de azalmıştır. Bundan nedeniyle alternatif bir gıda olarak her türlü topraklarda üretilebilen, su ve gübre problemi olmayan kinoa gündeme gelmiştir.

Kinoa tohumu

Kinoa tohumu bitkinin yenilebilen kısmıdır. Minik görüntüsüne karşılık kinoa tohumları epeyce besleyicidir. Kinoa tohumları esas aminoasitlerin tamamını ve yüksek oranda protein içerir. Bitkisel gıdalar arasında kinoa en yüksek protein içeriğine sahip besindir. Proteini oluşturan esas inşa taşı aminoasitlerdir. İnsan vücudundaki 20 aminoasitten 9’u gövde tarafından üretilemez. Bunlar et,yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardan alınmalıdır. Kinoa bu 9 aminoasitin tamamını içerir. Kinoa’nın içerisinde yaklaşık olarak et dek aminoasit vardır ve kinoa aminoasitlerinin emilimi etten daha fazladır.

Keza kinoa tohumu yüksek oranda vitamin, mineral ve lif içerir. Kinoa tohumunda A, B, C, D ve K vitaminleri vardır. Bu varlıklı içeriğe karşılık kinoa tohumlarında hiç kolesterol yoktur. Bunlar dışarıda kinoa tohumu magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor açısından da zengindir. Bu varlıklı içeriğin ırk tarafından keşfedilmesiyle kinoa nedir ve kinoa faydaları nelerdir merakı uyanmaya başlamıştır.Kinoa faydaları

Birçok bambaşka gıdadan alınabilen karoser gereksinimlerini tek başına içerisinde barındıran minik kinoa tohumları insan sağlı açısından oldukça faydalıdır. Yaygın olarak bilinen kinoa faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kanser oluşumunu engeller. Kalp-damar sağlığını korur. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Yüksek tansiyona iyi kazanç. Diyabete iyi kazanç. Bahar alerjisine aleyhinde korur. Antioksidandır. Anne sütünü arttırır. Ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini hızlandırır. Yaşlanmayı geciktirir. Kansızlığa iyi gelir. Kabızlığa iyi gelmesi aşina kinoa faydalarıdır.

Kinoa ile zayıflama

Zengin içeriği ile gündeme gelen kino konusunda en çok sorulan sorulardan biri de kinoa ile zayıflama olası müdür? Kinoa ile zayıflamak isteyenler için kinoanın katkıları şöyle:

Kinoa yüksek miktarda protein içerir. Tokluk duygusal verir ve kolesterolü yükseltmez. Zengin kalsiyum içeriği ile metabolizmayı hızlandırır. Vücutta ödem oluşmasını engeller. Spor ve perhiz yapanlara vücuda enerji vererek katkı sağlar. Yeniden diyet ve spor yapanlarda kas ve kemik sağlığını korur. Diyet yapanlarda kilo aldırmadan vücudun birçok beslenme ihtiyacını karşılar.

 

Kinoa nasıl kullanılır?

Kinoa yüksek gıda değerine karşılık yağ oranı düşüktür ve kilo aldırmaz. Basit hazmedilmesi nedeniyle de bebeklerden yaşlılara değin her yaş grubu için yerinde bir besindir. Vejetaryenlerin protein ihtiyacını gidermesi için de ideal bir besindir.

Çölyak hastaları için de uygun

Gluten içermediğinden çölyak hastaları için de yerinde bir üründür. Tüm bu özellikleri bir araya geldiğinde kino için zaruri olmuştur. Dünya genelindeki çoğu toplumda olduğu gibi ülkemizde de kinoaya alaka uyanmıştır. Ülkemizde kinoa kolaylıkla ulaşılabilir bir mahsul olarak birçok marketin reyonlarında yerini almıştır. bununla beraber toplumumuz için yeni bir mahsul olan kinoa için çoğunlukla kinoa nasıl kullanılır sorusu sorulmaktadır.

Kinoa’nın kendine has bir aroması vardır ve etken bir tadıyla hakim bir kokusu yoktur. Kinoa leziz ve hafif bir besindir. Bulgur ve pilavın kullanıldığı yemeklerin tamamında kullanılabilir. Kinoa garnitür olarak yemeklere eklenebilir, çorbalarda kullanılabilir ve pilavı yapılabilir. Un haline getirilerek kek, pasta ve kurabiye hamurlarına konulabilir. Tekrar kinoa nasıl kullanılır sorusunu soranlara haşlanmış kinoanın salatalarda kullanılması iyi bir seçenek olabilir.

Kaynak: Kadın Güzellik Sırları, Güzellik Sırları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder